Αποκατάσταση Μαστού

 

Μία από τις πιο τραυματικές εμπειρίες στη ζωή μίας γυναίκας είναι το να χάσει το μαστό της εξαιτίας κάποιας κακοήθους, αλλά μερικές φορές και καλοήθους πάθησης.

Ο μαστός ανέκαθεν αποτελούσε σύμβολο θηλυκότητας και η απώλειά του έχει αρνητική επίδραση στον ψυχισμό της γυναίκας γιατί την κάνει να αισθάνεται «λιγότερο γυναίκα».

Ο ακρωτηριασθής μαστός μπορεί να αποκατασταθεί με πολλούς τρόπους. Δεν μπορεί βέβαια κανένας από αυτούς τους τρόπους να δώσει ένα λειτουργικό μαστό, δηλαδή ένα μαστό που μπορεί να θηλάσει, μπορεί όμως να προσφερθεί στη γυναίκα αυτή η ψυχική ανάταση που της είναι απαραίτητη όταν θα κοιτάζεται στον καθρέφτη ή στην επαφή της με τα άτομα του περιβάλλοντός της.

Οι κύριοι τρόποι αποκατάστασης μαστού χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες:

  • Με τη χρήση ενθεμάτων (σιλικόνης ως επί το πλείστον).
  • Με τη χρήση αυτόλογων ιστών

Με τη χρήση ενθεμάτων (σιλικόνης ως επί το πλείστον)

Συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις αρχικά χρησιμοποιείται ένας διατατήρας δέρματος (γνωστό ως μπαλονάκι) ο οποίος μετά από περίπου τρεις μήνες μας έχει δώσει την περίσσια δέρματος που απαιτείται. Με μία δεύτερη επέμβαση λοιπόν, τοποθετούμε το τελικό ένθεμα σιλικόνης. Ακολουθεί η δημιουργία θηλής, εφόσον αυτή έχει χαθεί.

Τις περισσότερες φορές είναι απαραίτητη και η ανόρθωση του άλλου μαστού εφόσον αυτός είναι πτωτικός, προκειμένου να υπάρξει συμμετρία. Σε αυτόν το βασικό τρόπο αποκατάστασης του μαστού, υπάρχουν και παραλλαγές οι οποίες εξαρτώνται από την επιθυμία του κάθε ατόμου. Για παράδειγμα, η χρήση ενθεμάτων Becker, μπορεί να βοηθήσει ώστε αντί για δύο επεμβάσεις να αρκέσει μόνο η μία.

Τα ενθέματα αυτά είναι συγχρόνως εκτός από ενθέματα και διατατήρες δέρματος.

Με τη χρήση αυτόλογων ιστών

Οι τεχνικές αυτές αποτελούν την πραγματική έννοια της Πλαστικής Χειρουργικής. Δηλαδή, την ανάπλαση ενός οργάνου όπως ο μαστός χρησιμοποιώντας ιστούς του ιδίου σώματος οι οποίοι δεν είναι απαραίτητοι.

Για παράδειγμα μπορεί να αποκατασταθεί ο μαστός με τη χρήση τμήματος της κοιλιάς όταν εκεί υπάρχει χαλάρωση και επομένως περισσεύει δέρμα και λίπος από αυτήν. Σε αυτή την περίπτωση μάλιστα έχουμε και αισθητική βελτίωση της κοιλιάς, μιας και στην ουσία κάνουμε συγχρόνως και κοιλιοπλαστική.

Η αναδημιουργία θηλής και η ανόρθωση του άλλου μαστού είναι συνήθως απαραίτητη για το καλύτερο δυνατό αισθητικά αποτέλεσμα.

Ο χρόνος κατά τον οποίο θα γίνει η επανόρθωση του μαστού εξαρτάται από το βαθμό κακοήθειας της προϋπάρχουσας νόσου. Κάποιες φορές η αποκατάσταση μπορεί να γίνει άμεσα μετά τη μαστεκτομή αλλά άλλες φορές πρέπει να προηγηθεί κάποιο διάστημα παρακολούθησης.

Οι πιθανότητες επιπλοκών είναι λίγες και εξαρτώνται από το είδος της επέμβασης. Αφορούν δε τις κλασσικές επιπλοκές κάθε επέμβασης όπως δημιουργία αιματώματος, μόλυνση κ.λ.π. Δεν συμβαίνουν συχνά και αν συμβούν αντιμετωπίζονται.

Η ψυχική ανάταση και αυτοπεποίθηση που αποκτά το άτομο είναι εμφανέστατη και αποτελεί μέγιστη ικανοποίηση της ασθενούς αλλά και του γιατρού.

Κοινή πεποίθηση όλων των ατόμων που έχουν μπει στη διαδικασία αυτή είναι ότι άξιζε που το έκαναν.

 

Θεραπείες