Λιποαναρρόφηση/σμίλευση σώματος

 

Το ιδανικό ανδρικό σώμα θεωρείται ότι είναι αδύνατο, αθλητικό, με μεγάλες πλάτες και θώρακα, επίπεδη κοιλιά και στενή περιοχή μηρών-γοφών. Όμως καθώς μεγαλώνουν οι άνδρες, συνήθως συσσωρεύεται λίπος γύρω από την κοιλιά, τους λαγώνες («σωσίβιο»), την περιοχή του στήθους (πάθηση που ονομάζεται γυναικομαστία) και στο σαγόνι και τον λαιμό. Οι άνδρες μερικές φορές καταφεύγουν στη λιποαναρρόφηση για να αφαιρέσουν αυτές τις περιοχές λίπους που δεν ανταποκρίνονται στη δίαιτα και την άσκηση.

Σε πολλές περιπτώσεις, η λιποαναρρόφηση και μόνο μπορεί να διορθώσει με επιτυχία αυτές τις προβληματικές περιοχές. Οι άνδρες διατηρούν την ελαστικοτητα του δέρματός τους για περισσότερο διάστημα από ό,τι οι γυναίκες και οι περιοχές λίπους κάτω από το δέρμα συνήθως είναι πιο σφριγηλές και περιέχουν περισσότερα αγγεία από ό,τι στις γυναίκες. Λόγω αυτών και άλλων παραγόντων, η λιποαναρρόφηση στους άνδρες είναι συνήθως πολύ αποτελεσματική.

Οι άνδρες που έχουν χαλαρό δέρμα και περιοχές περιττού λίπους μπορεί να προτιμήσουν την παραδοσιακή διαδικασία της εκτομής (χειρουργική αφαίρεση δέρματος) πέραν της λιποαναρρόφησης. Μπορεί επίσης να γίνει εκτομή στους ασθενείς με γυναικομαστία των οποίων η διόγκωση του στήθους αποτελείται κυρίως από αδενικό ιστό και όχι από λίπος.

Για τους άνδρες, συνηθισμένα σημεία για λιποαναρρόφηση είναι η περιοχή κάτω από το σαγόνι και γύρω από τη μέση, καθώς και στη μείωση του διογκωμένου στήθους, πάθηση που είναι γνωστή ως γυναικομαστία.

Μείωση κοιλιάς

Οι άνδρες που έχουν πλαδαρό δέρμα στην κοιλιά (συνήθως λόγω πολύ μεγάλης απώλειας βάρους), πλαδαρούς κοιλιακούς μυς και/ή παραμελημένη κήλη μπορούν να επιλέξουν την ολική κοιλιοπλαστική ή «tummy tuck». Πρόκειται για σοβαρή χειρουργική επέμβαση όπου αφαιρείται το περιττό λίπος, τεντώνονται οι μυς του κοιλιακού τοιχώματος και μειώνει η περίμετρος της μέσης. Οι άνδρες που υποβάλλονται σε ολική κοιλιοπλαστική εκπλήσσονται συχνά από τον μεγάλο χρόνο ανάρρωσης. Ορισμένοι ασθενείς δεν μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία τους παρά μόνο 4 εβδομάδες μετά την επέμβαση.

Οι άνδρες με ικανοποιητική ελαστικότητα του δέρματος που έχουν μέτρια ποσότητα περιττού κοιλιακού λίπους ενδεχομένως να χρειάζονται μόνο λιποαναρρόφηση.

Χειρουργική τόνωση των μυών: Τα τελευταία χρόνια, οι πλαστικοί χειρουργοί έχουν επινοήσει μεθόδους βελτίωσης των γραμμών των μυών με αισθητικά εμφυτεύματα και τεχνικές «σμίλευσης».

Τα εμφυτεύματα γαστροκνημίας που αρχικά δημιουργήθηκαν για να διορθωθεί η γραμμή των ποδιών μετά από ατύχημα ή σε άτομα που έπασχαν από πολυομυελίτιδα χρησιμοποιούνται τώρα μερικές φορές, για να «γεμίσει» αισθητικά το κάτω μέρος του ποδιού. Ομοίως, τα θωρακικά εμφυτεύματα που χρησιμοποιούνται για να δημιουργηθεί ο θώρακας ανδρών που πάσχουν από το σύνδρομο Poland μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να ενισχυθούν σε όγκο οι θωρακικοί μύες υγιών ανδρών.

Οι άνδρες που σκέφτονται να υποβληθούν σε αισθητική τόνωση των μυών θα πρέπει να θυμούνται ότι αυτές οι επεμβάσεις είναι σχετικά νέες. Καλύτερο είναι να ζητήσουν τη συνδρομή ενός πλαστικού χειρουργού που έχει εκπαιδευθεί επαρκώς σε αυτές τις μεθόδους.

Μετά την επέμβασή σας

Οι ημέρες και εβδομάδες αμέσως μετά την επέμβασή σας είναι πολύ σημαντικές για να επιτύχετε ένα ικανοποιητικό τελικό αποτέλεσμα. Έτσι, είναι απαραίτητο να ακολουθήσετε τις συμβουλές του ιατρού σας κατά γράμμα. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι θα πρέπει να απέχετε από την εργασία σας για αρκετό καιρό, να φοράτε επιδέσμους ή στενά ενδύματα πίεσης, να ξεκουράζεστε, να μην μένετε στον ήλιο, να μην πίνετε αλκοόλ και να μην καπνίζετε. Επίσης να αποφεύγετε την έντονη δραστηριότητα, άσκηση, ακόμα και το σεξ.

Όμως, οι πλαστικοί χειρουργοί κατανοούν ότι μερικές φορές είναι δύσκολο για τους άνδρες, που είναι προγραμματισμένοι από την κοινωνία να είναι στωϊκοί, να παραμείνουν στο κρεβάτι ή να ζητήσουν τη βοήθεια άλλων κατά την ανάρρωσή τους. Μελέτες έδειξαν ότι οι άνδρες συχνά αρνούνται τον πόνο και αισθάνονται αμήχανα να ζητήσουν βοήθεια μετά την επέμβαση. Οι άνδρες που απορρίπτουν τη βοήθεια μπορεί να έχουν μία ιδιαίτερα δύσκολη ανάρρωση εάν παρουσιάσουν μετεγχειρητική κατάθλιψη τις εβδομάδες μετά την επέμβαση.

Για να αποφευχθούν τα μετεγχειρητικά προβλήματα, είναι σημαντικό να έχετε κάποιο άτομο πρόθυμο να σας βοηθήσει, σωματικά, αλλά και συναισθηματικά, για περίπου 1 εβδομάδα μετά την επέμβαση. Εάν έχετε τη βοήθεια κάποιου και ξεκουράζεστε όσο πρέπει, θα βελτιώσετε τις πιθανότητες μίας ταχύτερης ανάρρωσης και μπορεί να δείτε τα αποτελέσματα πολύ πιο γρήγορα.

Σημαντικό μέρος της επιτυχούς ανάρρωσης είναι να ακολουθήσετε πιστά τις οδηγίες του χειρουργού σας.

Τις εβδομάδες μετά την επέμβαση θα προσαρμοστείτε στη νέα σας εμφάνιση. Η υπομονή είναι το κλειδί για την ανάρρωση. Τα τελικά αποτελέσματα μπορεί να γίνουν ορατά αρκετές ημέρες ή και εβδομάδες αργότερα.

 

Θεραπείες