Ενέσιμα Εμφυτεύματα – Fillers (Υαλουρονικό)

 

Τα Fillers βοηθούν στην απάλειψη (γέμισμα) ρυτίδων, αποκατάσταση όγκου ζυγωματικών κλπ, αποκατάσταση οβάλ προσώπου, υγρό lifting. Υπάρχουν οι εξής μέθοδοι:

Υαλουρονικό-Filler: Ενέσιμο υλικό, που εγχέεται στη ρυτίδα με αποτέλεσμα να την εξαφανίζει επαναφέροντας την νεανική εμφάνιση του προσώπου. Επίσης είναι μια από τις μεθόδους με τις οποίες μπορεί να αποκατασταθεί ο χαμένος όγκος (volumising filler) σε σημεία του προσώπου όπως ζυγωματικά, παρειές κλπ. Για τους διαφορετικούς τύπους των volumizing fillers (π.χ. Radiesse) θα σας ενημερώσει υπεύθυνα και θα σας συμβουλέψει ο πλαστικός χειρουργός Δρ. Γκρίτζαλης, λύνοντας κάθε πρόβλημα και απορία.

Μεταξύ των υλικών, που σκοπό έχουν το γέμισμα των ρυτίδων, των ελλειμμάτων του προσώπου και τη γενικότερη ενυδάτωσή του, αυτό που έχει επικρατήσει τα τελευταία χρόνια είναι το υαλουρονικό. Πρόκειται για ένα υλικό που έχει χρησιμοποιηθεί πάρα πολύ για αρκετά χρόνια και έχει αποδείξει την αξιοπιστία του.

Τι είναι το υαλουρονικό οξύ

Το υαλουρονικό είναι μία ουσία που βρίσκεται από τη φύση μας στο ανθρώπινο σώμα. Πρόκειται για την γλυκοζαμινογλυκάνη, ένα φυσικό συστατικό του δέρματός μας. Έχει μορφή διάφανου κρυσταλλικού τζελ. Έχει την ιδιότητα να συγκρατεί νερό στο δέρμα, δίνοντάς του όγκο και ελαστικότητα. Όσο μεγαλώνουμε, η φυσική μας παραγωγή σε υαλουρονικό μειώνεται.

Με τη χρήση ενέσιμου υαλουρονικού μπορούμε να συμπληρώσουμε τη χαμένη ποσότητα, βελτιώνοντας έτσι την εμφάνιση. Έχει την ιδιότητα να προσθέτει όγκο στο δέρμα, επιτρέποντας όμως στο πρόσωπο να διατηρεί τη φυσική του έκφραση.

Το ενέσιμο υαλουρονικό οξύ είναι ένα άριστο υλικό γεμίσματος των ρυτίδων των χειλιών και του προσώπου. Κάτω από το δέρμα, συγκρατεί μόρια νερού και βοηθά στην καλύτερη σύνδεση των ινών κολλαγόνου και ελαστίνης. Οι ρυτίδες σβήνουν και το δέρμα παραμένει σφριγηλό και ενυδατωμένο.

Περιοχές που χρησιμοποιείται υαλουρονικό οξύ είναι:

 • ρυτίδες χειλιών
 • ρυτίδες στόματος
 • ρυτίδες παρειών
 • σε χείλη για αύξηση του όγκου (σαρκώδη χείλη)
 • ζυγωματικά
 • σε μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια
 • σε ρυτίδες μετώπου, ματιών, μεσοφρύου

Όταν χρησιμοποιηθεί σωστά, δεν παραμορφώνει, δε γίνεται αντιληπτό και δεν ενέχει κανέναν κίνδυνο για την υγεία.

Τα υλικά που χρησιμοποιούνται από τους Πλαστικούς Χειρουργούς (και όχι από μη ειδικούς) είναι εγκεκριμένα από Διεθνείς Οργανισμούς Υγείας και αποτελούνται από συστατικά που έχουν δείξει την αξιοπιστία και την ασφάλειά τους στο χρόνο.

Όσον αφορά στην διάρκεια του υαλουρονικού, ανάλογα με τον τύπο, φτάνει μέχρι και τον ένα χρόνο. Υπάρχουν πολλά είδη υαλουρονικού. Η σωστή, κατά περίπτωση, επιλογή του κατάλληλου, εξαρτάται από το είδος του προβλήματος, την περιοχή στην οποία βρίσκεται και τις επιθυμίες του ιδίου του ατόμου στο οποίο θα χρησιμοποιηθεί.

Με το υαλουρονικό μπορούν να διορθωθούν:

 • Ρυτίδες κάθε είδους
 • Ουλές και σημάδια
 • Ασυμμετρίες στο πρόσωπο
 • Εντυπώματα στο πρόσωπο (μικρά λακουβάκια)
 • Τονισμός διαφόρων χαρακτηριστικών (π.χ. χείλη, μάγουλα και οπουδήποτε αλλού θέλουμε να προσθέσουμε όγκο).

Το υαλουρονικό που παράγεται σήμερα είναι πολύ πιο εξελιγμένο σε σχέση με το παρελθόν. Εκτός από την ασφάλειά του, που ούτως ή άλλως ήταν ανέκαθεν δεδομένη, τα νεότερα είδη υαλουρονικού διαρκούν περισσότερο και δίνουν ένα απόλυτα φυσικό αποτέλεσμα.

Πολύ πρόσφατα η εξέλιξη έχει προχωρήσει τόσο, ώστε να παράγεται υαλουρονικό με διάρκεια έως δύο χρόνια και με το οποίο μπορούμε ακόμα και να διαμορφώσουμε το σχήμα του προσώπου. Έχουν παραχθεί άλλα είδη υαλουρονικού, τα οποία ενδείκνυνται συγκεκριμένα για την αύξηση των χειλιών, καθώς και κάποια άλλα τα οποία έχουν την ιδιότητα να ενυδατώνουν γενικότερα το δέρμα του προσώπου. Η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου 10 λεπτά και μπορεί κανείς να εμφανιστεί χωρίς πρόβλημα στο περιβάλλον του μετά από μισή ώρα. Η τοποθέτηση του υλικού γίνεται βήμα-βήμα και μόλις επιτευχθεί το ικανοποιητικό αποτέλεσμα, σταματάμε. Έτσι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος υπερβολής.

Τέλος, πρέπει να αναφέρουμε ότι η ασφάλεια του υλικού, η μη ύπαρξη επιπλοκών, η αμεσότητα του αποτελέσματος, η απλότητα της εφαρμογής και η ικανοποιητική διάρκεια είναι αυτά που έχουν κάνει το υαλουρονικό το πλέον χρησιμοποιούμενο υλικό από τους Πλαστικούς Χειρουργούς.

Το ποσοστό ικανοποίησης των ατόμων, που το έχουν χρησιμοποιήσει, είναι υψηλότατο.

Υαλουρονικό οξύ: Το μυστικό για τέλεια χείλη!

Την τελευταία δεκαετία η χρήση υαλουρονικού οξέος για την αύξηση του μεγέθους των χειλιών και τη διόρθωση του περιγράμματος αποτέλεσε μια πραγματική επανάσταση στο χώρο της Αισθητικής Δερματολογίας. Σε αντίθεση με τη σιλικόνη που παλαιότερα χρησιμοποιούνταν, το υαλουρονικό οξύ αποτελεί φυσικό συστατικό του ανθρώπινου συνδετικού ιστού και αποτελεί στηρικτικό δομικό στοιχείο της αρχιτεκτονικής του δέρματος και κατ’ επέκταση των χειλιών.

lip-injection

Για γενετικούς λόγους, πολλοί άνθρωποι υπολείπονται υαλουρονικού οξέος στην περιοχή των χειλιών, οπότε τα χείλη τους δείχνουν λεπτά και άτονα, ενώ στα πλαίσια της φυσιολογικής διαδικασίας της γήρανσης, ακόμα και οι άνθρωποι με πλούσια, σαρκώδη χείλη τα παρατηρούν με την πάροδο των ετών να μειώνονται σε μέγεθος, καθώς αρχίζει να μειώνεται η φυσιολογική παραγωγή από τον οργανισμό υαλουρονικού οξέος. Το πρόβλημα είναι ακόμα πιο έντονο σε καπνιστές, όπου η επίδραση της νικοτίνης έχει ως αποτέλεσμα την ακόμα ταχύτερη απώλεια υαλουρονικού οξέος στην περιοχή.

Και στις δυο αυτές μεγάλες κατηγορίες, η προσθήκη καθαρού, παρασκευασμένου στο εργαστήριο υαλουρονικού οξέος σε ενέσιμη μορφή έχει ως αποτέλεσμα την άμεση αύξηση του μεγέθους των χειλιών και τη διόρθωση του περιγράμματός τους, έτσι ώστε αμέσως μετά την εφαρμογή αυτά να φαίνονται πλούσια σαρκώδη, λαμπερά και νεανικά.

Θεραπεία με υαλουρονικό οξύ

Το υαλουρονικό οξύ ενίεται κάτω από την επιδερμίδα γεμίζοντας έτσι τις ρυτίδες των χειλιών, γύρω από το στόμα, αλλά δίνοντας και όγκο στα ζυγωματικά και στα χείλη. Η θεραπεία είναι γρήγορη, ανώδυνη (υπό τοπική αναισθησία), ασφαλής. Το αποτέλεσμα του φαίνεται άμεσα και διαρκεί έως και 1 χρόνο.

Ενδείξεις θεραπείας με υαλουρονικό οξύ

Υαλουρονικό οξύ χρησιμοποιείται για ρυτίδες χειλιών (ρυτίδες του καπνιστή) καθώς και για αυτές γύρω από το στόμα, στις ρινοπαρειακές αύλακες, αλλά και οπουδήποτε στο πρόσωπο. Προτιμάται επίσης για αύξηση του όγκου των χειλιών αν επιθυμούμε σαρκώδη χείλη και για να τονίσουμε τα ζυγωματικά (μήλα) στο πρόσωπο.

Περιοχές που χρησιμοποιείται υαλουρονικό οξύ είναι:

 • ρυτίδες χειλιών
 • ρυτίδες στόματος
 • ρυτίδες παρειών
 • σε χείλη για αύξηση του όγκου (σαρκώδη χείλη)
 • ζυγωματικά
 • σε μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια
 • σε ρυτίδες μετώπου, ματιών, μεσοφρύου (συνήθως μετά από botox)
 • σε ουλές ακμής

Υαλουρονικό οξύ – Παρενέργειες

Το υαλουρονικό οξύ που κυκλοφορεί από μεγάλες εταιρείες στη χώρα μας φέρει πιστοποίηση από ευρωπαϊκούς και αμερικανικούς φορείς, κάτι που εγγυάται την ασφάλειά του. Ωστόσο, όσο σπάνιο και αν είναι, υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο να εμφανιστούν ανεπιθύμητες ενέργειες που περιλαμβάνουν:

 • Αλλεργική αντίδραση του οργανισμού στο υαλουρονικό οξύ που εκδηλώνεται με πρήξιμο και κοκκινίλα που υποχωρούν με κορτικοστεροειδή.
 • Μόλυνση σπάνια.
 • Όταν το αποτέλεσμα του υαλουρονικού οξέος δεν μας ικανοποιεί μπορούμε να το απομακρύνουμε με την υαλουρονιδάση.

Υαλουρονικό οξύ – Υαλουρονιδάση

Η υαλουρονιδάση είναι ένα ένζυμο (πρωτεΐνη) που καταστρέφει το υαλουρονικό οξύ και χρησιμοποιείται χρόνια στην ιατρική ως μέσο που βοηθά στην απορρόφηση κάποιων φαρμάκων. Στην αισθητική ιατρική μας βοηθά γιατί λειτουργεί ως ένα συστατικό που διαλύει αμέσως το υαλουρονικό οξύ.

Εισάγουμε την υαλουρονιδάση στο δέρμα σε περιπτώσεις που κάποιος εμφανίσει αλλεργική αντίδραση στην ενέσιμη θεραπεία με υαλουρονικό οξύ, κάτι που είναι πολύ σπάνιο. Επίσης υπάρχουν ασθενείς που αλλάζουν γνώμη και δεν θέλουν τα ζυγωματικά ή τα χείλη πιο πλούσια, γιατί δεν μπορούν να συνηθίσουν τον εαυτό τους διαφορετικό. Υπάρχουν και περιπτώσεις που δεν είναι ευχαριστημένοι γιατί έγινε κακή εκτίμηση από το γιατρό τους και το αποτέλεσμα φαίνεται υπερβολικό (π.χ. πολύ φουσκωμένα χείλη).

Η υαλουρονιδάση διαλύει αμέσως το υαλουρονικό οξύ που απορροφάται από τον οργανισμό και η βελτίωση είναι ορατή εκείνη τη στιγμή. Η υαλουρονιδάση είναι ασφαλής και επιδρά μόνο στο συνθετικό υαλουρονικό οξύ και όχι σε εκείνο που υπάρχει φυσικά στον οργανισμό μας.

 

Θεραπείες