Αποκατάσταση Μαστού μετά από Μαστεκτομή

 

Η μαστεκτομή, δηλαδή η απώλεια του μαστού, είναι λογικό να δημιουργεί στην γυναίκα άγχος, απώλεια θηλυκότητας, αίσθημα σεξουαλικής απόρριψης, έλλειψη αυτοπεποίθησης και συχνά να την οδηγεί σε κατάθλιψη.

Η τάση διεθνώς είναι οι γυναίκες μετά από μαστεκτομή να οδηγούνται σε αποκατάσταση του μαστού εφόσον το επιθυμούν.

Επομένως σήμερα η πλαστική επανορθωτική χειρουργική αποκατάσταση του μαστού μετά από μαστεκτομή εξαιτίας καρκίνου του μαστού είναι μέσα στα πλαίσια της θεραπευτικής αντιμετώπισης της νόσου.

Τι εννοούμε όμως λέγοντας «αποκατάσταση του μαστού»;

Εννοούμε την χειρουργική προσπάθεια της εκ νέου ανάπλασης του μαστού που αφαιρέθηκε με μαστεκτομή. Μπορεί να γίνει ταυτόχρονα με τη μαστεκτομή ή μετά από κάποιο χρονικό διάστημα.

Το πλεονέκτημα όταν η ανάπλαση γίνεται ταυτόχρονα με τη μαστεκτομή είναι ότι η γυναίκα μετά το χειρουργείο έχει και πάλι άμεσα – σε ένα βαθμό – την αίσθηση και των δύο μαστών της.

Πόσοι τρόποι αποκατάστασης υπάρχουν; Πως γίνεται;

Υπάρχουν πολλές σύγχρονες μέθοδοι αποκατάστασης του μαστού, άλλες πιο απλές και άλλες πιο σύνθετες που ομαδοποιούνται σε δύο κατηγορίες επεμβάσεων.

Στην πρώτη κατηγορία χρησιμοποιούμε εξειδικευμένους διατατήρες ιστών και ενθέματα σιλικόνης (που είναι απόλυτα ασφαλή), των οποίων η ποιότητα και η ποικιλία επιλογής έχουν βελτιωθεί πολύ τα τελευταία χρόνια.

Μετά τη μαστεκτομή ένας ειδικός διατατήρας τοποθετείται κάτω από το μείζονα θωρακικό μυ, που βρίσκεται πίσω από το μαστό. Μετά την επέμβαση, στο ιατρείο, μέσω μιας βαλβίδας ανά τακτά χρονικά διαστήματα αρχίζουμε τη διαστολή του διατατήρα με φυσιολογικό ορό. Όταν η διαστολή φτάσει στο επιθυμητό όριο, ο διατατήρας αντικαθίσταται με ένα ανατομικό ένθεμα σιλικόνης. Μερικοί διατατήρες παραμένουν μόνιμα έτσι ώστε στην περίπτωση αυτή δεν χρειάζεται δεύτερο χειρουργείο.

Στη δεύτερη, χρησιμοποιούμε τους λεγόμενους μυοδερματικούς κρημνούς, δηλαδή τμήματα δέρματος με άφθονο υποδόριο λίπος που μεταφέρονται από κάποιο άλλο σημείο του σώματος – όπως η πλάτη, η κοιλιά ή ο γλουτός – με ειδικό τρόπο στη θέση του μαστού που αφαιρέθηκε. Στην περίπτωση αυτή ως επί το πλείστον δεν χρησιμοποιούμε ένθεμα σιλικόνης.

Η αποκατάσταση του μαστού, βέβαια, ολοκληρώνεται με την αποκατάσταση του συμπλέγματος θηλής-θηλαίας άλω μέσω μιας μικρής επέμβασης για την δημιουργία της θηλής και συνήθως με τεχνικές τατουάζ για χρωματισμό του δέρματος. Αυτό οδηγεί σε ένα πιο φυσικό αποτέλεσμα.

Τελευταία εφαρμόζονται και μέθοδοι με εγχύσεις λίπους από άλλα σημεία του σώματος της γυναίκας που μπορεί μάλιστα να εμπλουτιστούν με ενήλικα βλαστοκύτταρα και αυξητικούς παράγοντες της ίδιας της γυναίκας και μεταμοσχεύονται στην περιοχή της μαστεκτομής. Αυτό έχει εφαρμογή κυρίως σε τμηματεκτομές και όχι σε ολική μαστεκτομή αν και οι ενδείξεις εφαρμογής συνεχώς διευρύνονται.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι πολλές φορές χρειάζεται να επέμβουμε και στον υγιή μαστό με μείωση, αύξηση, είτε ανόρθωσή του για να υπάρχει τελικά η καλύτερη δυνατή συμμετρία μεταξύ των δύο μαστών. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων το αισθητικό αποτέλεσμα μετά την επέμβαση είναι πολύ ικανοποιητικό και βοηθάει πολύ σημαντικά στην καλύτερη ποιότητα ζωής των γυναικών.

Ασφαλώς όμως το ποια μέθοδος θα χρησιμοποιηθεί είναι θέμα που η γυναίκα θα πρέπει να συζητήσει με τον πλαστικό χειρουργό που αφού της εξηγήσει τις διάφορες χειρουργικές μεθόδους, σε συνεννόηση με τον χειρουργό μαστού θα καταλήξουν στην κατάλληλη για εκείνη επέμβαση.

Υπάρχουν κίνδυνοι από την αποκατάσταση;

Η αποκατάσταση του μαστού δεν έχει καμιά επίδραση στις υποτροπές της νόσου και δεν εμποδίζει τη μετεγχειρητική χορήγηση προφυλακτικής χημειοθεραπείας ή ακτινοθεραπείας.

Τα πιθανά συμβάματα περιορίζονται κυρίως στις άμεσες μετεγχειρητικές επιπλοκές κάθε χειρουργικής επέμβασης όπως αιμάτωμα, συλλογή υγρού, υπερτροφική ουλή, διάσπαση τραύματος και σε περίπτωση αποκατάστασης με ενθέματα απόρριψη του ενθέματος συνήθως τις πρώτες εβδομάδες ή δημιουργία ρικνωτικής κάψας σε βάθος χρόνου, που όμως είναι σπάνιες.

Ποια ασθενής είναι κατάλληλη για αποκατάσταση;

Οι περισσότερες ασθενείς με καρκίνο του μαστού είναι κατάλληλες για αποκατάσταση του μαστού η οποία μπορεί να ξεκινήσει ταυτόχρονα με την μαστεκτομή. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που θα πρέπει για ιατρικούς κυρίως λόγους η αποκατάσταση του μαστού να καθυστερήσει και να γίνει σε δεύτερο χρόνο.

Παρόλα αυτά η γυναίκα είναι πολύ καλό να ενημερωθεί για την δυνατότητα αποκατάστασης με το που θα πληροφορηθεί την διάγνωση του καρκίνου του μαστού και αρχίσει να συζητά για τη θεραπεία της. Ο χειρουργός μαστού μπορεί παράλληλα να την παραπέμψει στον πλαστικό χειρουργό για πιο λεπτομερή ενημέρωση και με σκοπό να ολοκληρωθεί όλη η προεργασία του προεγχειρητικού σχεδιασμού.

Η πιο πάνω διαδικασία ενημέρωσης δίνει στις γυναίκες την δυνατότητα να αντιμετωπίσουν πιο θετικά τον καρκίνο του μαστού ανοίγοντας ένα παράθυρο αισιοδοξίας για το μέλλον.

Τι προσφέρει η αποκατάσταση του μαστού;

Παρότι η αποκατάσταση του μαστού δεν μπορεί να ξαναδώσει φυσικά πίσω στη γυναίκα τον μαστό της που έχασε λόγω της νόσου, τα οφέλη είναι σημαντικά και θα έλεγα προφανή. Ο νέος «μαστός» που θα δημιουργηθεί θα είναι πολύ καλύτερος και πιο αποδεκτός από μια εξωτερική πρόθεση στερεωμένη στον στηθόδεσμο.

Η γυναίκα διευκολύνεται σημαντικά στις καθημερινές της δραστηριότητες (π.χ. ντύσιμο, άσκηση, διακοπές) εφόσον δεν κινδυνεύει να της φύγει η πρόθεση με αποτέλεσμα να κερδίσει πίσω την χαμένη της αυτοπεποίθηση.

Το εύρος δε των επιλογών που υπάρχουν δίνει στα χέρια εξειδικευμένων πλαστικών χειρουργών που ασχολούνται με την αποκατάσταση του μαστού, την δυνατότητα να επιτυγχάνουν αποτελέσματα αισθητικά πολύ ικανοποιητικά και προπάντων σταθερά και αναπαραγώγιμα για την πλειονότητα των γυναικών.

 

Θεραπείες