Βλαστοκύτταρα για ανάπλαση ιστών προσώπου

 

Τα βλαστοκύτταρα για ανάπλαση ιστών προσώπου είναι μία θεραπεία που αυξάνει την αιμάτωση του προσώπου, με αποτέλεσμα την καλύτερη οξυγόνωση, που σημαίνει λάμψη στο δέρμα, ενώ λειτουργεί άριστα ως μέθοδος αντιγήρανσης αποκαθιστώντας του ατροφικούς ιστούς του δέρματος. Τα βλαστοκύτταρα λαμβάνονται κατόπιν ειδικής εργαστηριακής επεξεργασίας ελάχιστης ποσότητας λιπώδους ιστού του ενδιαφερόμενου και επανεισάγονται στο δέρμα του με ενέσιμη μέθοδο. Τα αποτελέσματα είναι ορατά μετά την δεύτερη εβδομάδα και έχουν μεγαλύτερη διάρκεια από άλλες μεθόδους.

Τα βλαστοκύτταρα (stem cells) αποτελούν την «ρεζέρβα» του οργανισμού απέναντι στην γήρανση τις βλάβες και την φθορά των ιστών. Γνωρίζουμε ότι το ανθρώπινο σώμα εμφανίζει διάφορα είδη ιστών (δερματικός, μυϊκός, οστικός, νευρικός κλπ). Ο κάθε ιστός εμφανίζει κύτταρα πλήρως διαφοροποιημένα τα οποία δεν μοιάζουν με τα κύτταρα των άλλων ιστών και δεν μπορούν να μετατραπούν σε κύτταρα άλλων ιστών.

Για παράδειγμα, ένα διαφοροποιημένο ηπατικό κύτταρο δεν μπορεί να μετατραπεί σε κύτταρο του δέρματος ή των νεύρων. Σε περίπτωση βλάβης ο ιστός καταφεύγει στα βλαστοκύτταρα για αποκατάσταση. Δηλαδή το βλαστοκύτταρο είναι κύτταρο το όποιο έχει την δυνατότητα να μετατρέπεται σε κύτταρο οποιουδήποτε ιστού και έτσι να συμπληρώνει ελλείμματα και να ανανεώνει τον ιστό.

Στην πράξη τώρα, η επιλεκτική χρήση μεγάλου αριθμού βλαστοκυττάρων σε συγκεκριμένη περιοχή κάποιου ιστού προκειμένου να προκληθεί ανανέωση και ανάπλαση, αποτελούσε ευσεβή πόθο της επιστήμης για πολλά χρόνια, χωρίς όμως ποτέ να μπορεί να υλοποιηθεί.

Η εξέλιξη της επιστήμης όμως πλέον μας επιτρέπει την απομόνωση των βλαστοκυττάρων για ιατρική χρήση.

Πως γίνεται;

Με τη χρήση τοπικής αναισθησίας (tumescent anesthesia) και μικροκάνουλας 3mm αφαιρούμε μικρή ποσότητα λίπους (80-100ml) από κάποια λιποαποθήκη του υποδέρματος π.χ. κάποιο «ψωμάκι». Στην συνέχεια αυτό το λίπος μεταφέρεται άμεσα από εταιρεία εξειδικευμένη στην μεταφορά βιολογικών υλικών στα εργαστήρια του πανεπιστημίου Κρήτης και το επόμενο πρωί τα βλαστοκύτταρα βρίσκονται στην πόρτα μας έτοιμα να χρησιμοποιηθούν.

Πως χρησιμοποιούνται;

Με μικροενέσεις τοποθετούνται στο κάτω μέρος του δέρματος του προσώπου όπου και κάνουν το «θαύμα» τους. Η ανανέωση του δέρματος που προκαλούν στα πρώτα περιστατικά όπου χρησιμοποιήθηκαν, ήταν εντυπωσιακή. Οι λεπτές γραμμές και ρυτίδες εξαφανίστηκαν και η βελτίωση της ποιότητας του δέρματος ως προς την εμφάνιση το χρώμα την ελαστικότητα και την σφριγηλότητα ήταν εκπληκτική. Μετά παρέλευση μηνός το δέρμα αρχίζει να αποκτά νεανική εμφάνιση.

 

Θεραπείες