Πλαστική μετά από Μαζική Απώλεια Βάρους (από δίαιτα ή χειρουργείο)

 

Τα προβλήματα μετά από Μαζική Απώλεια Βάρους δημιουργούνται για δύο κυρίως λόγους. Ο βασικότερος είναι η μεγάλη ταχύτητα με την οποία χάνουν τα κιλά οι ασθενείς αυτοί, και ο δεύτερος έχει να κάνει με την ποιότητα του δέρματος τους, το οποίο λόγω της διαρκούς τάσης που δέχεται έχει χάσει την ελαστικότητά του. Ως αποτέλεσμα το δέρμα δεν προλαβαίνει να συρρικνωθεί και να «μαζέψει», η περίσσεια παραμένει και προστίθενται νέες ραγάδες σε αυτές που ήδη υπάρχουν. Το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να είναι εντυπωσιακό όσον αφορά στην απώλεια βάρους αλλά η συνολική εικόνα του ασθενούς δεν ικανοποιεί τον ίδιο και παρά την υπερπροσπάθεια που καταβάλλει για να χάσει τα κιλά βλέπει την εικόνα του σώματός του να μην είναι αυτή που ονειρευόταν.

Τα ίδια προβλήματα μπορεί να δημιουργηθούν ακόμα και σε άτομα που δεν έχουν υποβληθεί σε τέτοιου είδους επεμβάσεις αλλά έχουν χάσει κιλά ακόμα και λίγα, με τις κλασικές μεθόδους όπως η δίαιτα και η γυμναστική. Και εδώ ενοχοποιείται η κακή ποιότητα του δέρματος αλλά και η ταχύτητα με την οποία χάνονται τα κιλά.

Όταν χαθούν τα επιθυμητά κιλά και ο ασθενής φθάσει ή θα πλησιάσει στο φυσιολογικό δείκτη μάζας σώματος (Β.Μ.Ι.) ο Πλαστικός Χειρουργός θα αναλάβει να κάνει τις απαραίτητες συμπληρωματικές επεμβάσεις προκειμένου να τελειοποιηθεί και αισθητικά το αποτέλεσμα. Θα χρειαστούν εκτομές τμημάτων δέρματος που περισσεύει για την αντιμετώπιση της χαλάρωσης του δέρματος και τοπικές λιποαναρροφήσεις. Οι ραγάδες αντιμετωπίζονται μόνο έμμεσα, αφαιρούνται αυτές που βρίσκονται στο δέρμα που εκτέμνεται και τεντώνονται οι υπόλοιπες με αποτέλεσμα να είναι λιγότερο εμφανείς

Κοιλιοπλαστική-Ανόρθωση Γλουτών

Η πιο συνηθισμένη και απαραίτητη σχεδόν σε όλα τα περιστατικά μαζικής απώλειας βάρους είναι η κοιλιοπλαστική. Μας λύνει το πρόβλημα της περίσσειας δέρματος στην κοιλιά και τους γλουτούς και αντιμετωπίζει τις ραγάδες που βρίσκονται μεταξύ ομφαλού και ηβικής σύμφυσης λόγω του ότι αυτό το κομμάτι δέρματος εκτέμνεται. Ειδικά στους άνδρες οι οποίοι συσωρρεύουν το λίπος στην περιοχή της κοιλιάς, η χαλάρωση του δέρματος είναι πολύ μεγάλη. Είναι η πρώτη από μια σειρά επεμβάσεων που πιθανώς να χρειαστεί να γίνουν μιας και επανορθώνει τον κορμό, πάνω στον οποίο θα «χτιστεί» το υπόλοιπο σώμα. Όταν η απώλεια βάρους είναι πολύ μεγάλη, πιθανότατα να χρειαστεί και ανόρθωση γλουτών πράγμα που επιτυγχάνεται σε ένα χειρουργείο μαζί με την κοιλιοπλαστική, επεκτείνοντας την τομή κυκλοτερώς. Με τις κατάλληλες δερμολιπεκτομές, λιποαναρροφήσεις, και την ενίσχυση του κοιλιακού τοιχώματος, το αποτέλεσμα είναι άκρως εντυπωσιακό.

Ανόρθωση Μηρών

Η επέμβαση της Ανόρθωσης Μηρών μας λύνει το πρόβλημα της χαλάρωσης της έσω και πρόσθιας επιφάνειας των μηρών. Η εκτομή του δέρματος που περισσεύει και η τοπική λιποαναρρόφηση αν χρειαστεί, λύνει το πρόβλημα της χαλάρωσης, βελτιώνει την κυτταρίτιδα ενώ οι ραγάδες δεν εκτέμνονται πλήρως και έτσι υπάρχει μόνο βελτίωση στον τομέα αυτό αφού μετά την δερμολιπεκτομή τεντώνονται και είναι λιγότερο ορατές. Όλα αυτά γίνονται με το πλεονέκτημα μια κρυμμένης τομής στη μηροβουβωνική πτυχή.

Βραχιονοπλαστική

Τα χέρια και συγκεκριμένα οι βραχίονες, πολύ συχνά παρουσιάζουν προβλήματα χαλάρωσης και ραγάδων. Η επέμβαση της Βραχιονοπλαστικής όμως σε αντίθεση με το Lifting Μηρών γίνεται μέσω τομής η οποία δεν κρύβεται σε κάποια πτυχή του σώματος. Πρέπει λοιπόν κανείς να ζυγίσει πολύ προσεκτικά τα υπέρ και τα κατά μιας τέτοιας επέμβασης και να προχωρήσει σε αυτήν μόνο αν το πρόβλημα της χαλάρωσης είναι πολύ μεγάλο και αντιαισθητικό.

Μαστός

Οι μαστοί αποτελούνται από τον μαζικό αδένα και το λίπος. Οι υπέρβαροι ασθενείς συνήθως αποθηκεύουν μεγάλες ποσότητες λίπους στην περιοχή αυτή με αποτέλεσμα στους άνδρες να δημιουργείται ψευδογυναικομαστία (γυναικομαστία που οφείλεται στην αύξηση μόνο του λίπους και όχι του μαζικού αδένα) και στις γυναίκες γιγαντομαστία, δηλαδή υπερβολική αύξηση του όγκου των μαστών που συχνά προκαλεί και πόνους στην πλάτη λόγω του βάρους.

Στους άνδρες, αν υπάρχει ακόμα ποσότητα λίπους στους μαστούς, η λύση είναι η λιποαναρρόφηση σε ένα ή περισσότερα στάδια ανάλογα με την ποσότητά του. Η ίδια όμως διαδικασία θα ακολουθηθεί και στην περίπτωση χαλάρωσης του δέρματος, αφού θα βοηθήσει το δέρμα να κολλήσει στην καινούρια του θέση περιορίζοντας το πρόβλημα. Η εκτομή της περίσσειας του δέρματος δεν είναι λύση για τους άνδρες, γιατί οι ουλές που δημιουργούνται είναι εμφανείς και δύσμορφες. Στις γυναίκες η γκάμα των επεμβάσεων είναι μεγαλύτερη αφού οι καταστάσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε είναι πολλές και διάφορες.

Μετά από Μαζική Απώλεια Βάρους μπορούν να παρουσιαστούν προβλήματα χαλάρωσης του δέρματος των μαστών, ραγάδες, πτώση, υπερβολική μείωση του όγκου, ολική σχεδόν απώλεια του λίπους και υποστροφή του αδένα, απώλεια του όγκου του άνω πόλου του μαστού, ή ακόμα μπορεί και να μην επηρεαστεί ιδιαίτερα ο μαστός από την απώλεια κιλών και τελικά να είναι δυσανάλογα ογκώδης σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα. Λόγω της ποικιλομορφίας των καταστάσεων που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, μπορούμε να πούμε ότι κάθε επέμβαση που γίνεται στους μαστούς μπορεί να βρει θέση και στις ασθενείς με απώλεια βάρους. Προβλήματα απλής χαλάρωσης και ραγάδων μπορεί να λυθούν πολλές φορές μόνο με την κλασική μέθοδο αύξησης στήθους με ενθέματα σιλικόνης, ενώ άλλα πιο περίπλοκα περιστατικά θα χρειαστούν και ανόρθωση με κάθετη τομή ή με ανεστραμμένο «Τ». Οι μεγαλύτεροι μαστοί δεν θα χρειαστεί να δεχθούν και ένθεμα, η κλασική ανόρθωση είναι αρκετή, ενώ οι υπερβολικά μεγάλοι θα χρειαστεί να υποστούν και σμίκρυνση. Η γκάμα των επεμβάσεων στους μαστούς είναι μεγάλη και μπορεί να εξατομικευτεί με την συνεργασία πλαστικού χειρουργού και ασθενούς.

Συνδυασμός Κοιλιοπλαστικής και Αυξητικής Μαστών με Περιορισμένες Ουλές

Οι γυναίκες που χάνουν πολλά κιλά, συνήθως παρουσιάζουν πρόβλημα χαλάρωσης τόσο στο στήθος όσο και στην κοιλιά. Σε αυτές τις ασθενείς, εφαρμόζεται μια νέα πρωτοποριακή μέθοδος κοιλιοπλαστικής και μεγέθυνσης ή ανόρθωσης, καθώς και αποκατάστασης της χαλαρότητας του στήθους με προθέσεις μαστών, μέσω μίας και μοναδικής τομής, αυτής της κοιλιοπλαστικής. Η καινοτομία βρίσκεται στο γεγονός ότι δεν γίνονται επιπλέον τομές για την τοποθέτηση των ενθεμάτων των μαστών αλλά η προσπέλαση γίνεται από το υπογάστριο και την τομή της κοιλιοπλαστικής.

Αντιμετωπίζεται η χαλάρωση που προήλθε από απότομες μεταβολές του βάρους τόσο στους κρεμάμενους και «άδειους» μαστούς όσο και στην κρεμάμενη κοιλία. Η επέμβαση αποτελεί συνδυασμό της κοιλιοπλαστικής και της αυξητικής στήθους με σιλικόνη. Δεν κάνουμε τομή στους μαστούς για να τοποθετήσουμε τα ενθέματα αλλά τα τοποθετούμε όπως δείχνουν τα βέλη, από την ήδη υπάρχουσα τομή. Το βασικότερο πλεονέκτημα, εκτός από το προφανές, ότι η ασθενής σε μία επέμβαση αποκαθιστά δύο σημεία του σώματος της (στήθος, κοιλιά) είναι ότι δεν υπάρχουν καθόλου τομές, άρα και ουλές στους μαστούς. Έχουμε μία μετατόπιση του κέντρου βάρους του σώματος πιο ψηλά και έναν επαναπροσδιορισμό του ανάγλυφου και του περιγράμματός του, που είτε είχε χαθεί λόγω παχυσαρκίας και αυξομείωσης βάρους ή παρουσίαζε προβλήματα λόγω κατασκευής (μικροί μαστοί, μεγάλη περιφέρεια).

 

Θεραπείες