Αποκατάσταση Μαστού μετά από Ακτινοβολία

 

1 στις 8 γυναίκες νοσεί από καρκίνο μαστού σε κάποια φάση της ζωής της. Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου σε γυναίκες ηλικίας 40-55 ετών στις αναπτυγμένες χώρες. Στην Ελλάδα κάθε χρόνο νοσούν 4.500 γυναίκες, ενώ περίπου 1.500 γυναίκες πεθαίνουν ετησίως.

Η αποκατάσταση είναι η χειρουργική επέμβαση που έχει στόχο την ανάπλαση του σχήματος, του μεγέθους και της συμμετρίας του γυναικείου στήθους μετά από την μερική ή ολική μαστεκτομή.

Είναι αναπόσπαστο μέρος της συνολικής θεραπείας του καρκίνου του μαστού.

Απαιτείται από την αρχή καλή επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ της γυναίκας, του ογκολόγου χειρουργού μαστού και του πλαστικού χειρουργού, ώστε κατ’ αρχήν να ενθαρρυνθεί η γυναίκα να κάνει αποκατάσταση. Πρέπει να γίνει ενημέρωση και καθοδήγηση από τον χειρουργό μαστού, ότι η ανάπλαση μαστού μετά την μαστεκτομή δεν είναι πολυτέλεια ή ματαιοδοξία, αλλά κομμάτι της συνολικής θεραπείας, διότι βοηθά στην καλύτερη και ταχύτερη συναισθηματική ανάρρωση όσο και στην καλύτερη ευεξία της ασθενούς. Έτσι η μαστεκτομή πρέπει να γίνει με τρόπο που να προετοιμάζει σωστά το έδαφος για την αποκατάσταση πχ. skin – sparing mastectomy, δηλαδή να διατηρηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο δέρμα στο στήθος.Παράλληλα πρέπει να γίνει λεπτομερής ενημέρωση από τον πλαστικό χειρουργό για τις διάφορες τεχνικές αποκατάστασης με τα υπέρ και τα κατά της κάθε μιας.

Πρόληψη – Έγκαιρη Διάγνωση

Το σημαντικότερο για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού είναι η πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση, με αποτέλεσμα την θεραπεία της σε πρώιμο στάδιο και τη μείωση της θνησιμότητας κατά 30%. Αυτό επιτυγχάνεται κυρίως με τη μαστογραφία, που πρέπει να γίνεται η πρώτη στα 35 για μαστογραφία αναφοράς και σε ηλικίες 40 ετών και άνω πρέπει να γίνεται προληπτικά κάθε χρόνο.

  • Ενημέρωση
  • Αυτοεξέταση
  • Ψηλάφηση
  • Υπέρηχος
  • Μαστογραφία ετησίως >40 ετών (Ψηφιακή / Μαγνητική)

Μέχρι ποια ηλικία γίνεται η αποκατάσταση;

Δεν υπάρχει όριο ηλικίας, κάθε γυναίκα το δικαιούται ακόμα και σε προχωρημένη ηλικία ή και νόσο. Ανάλογα βέβαια με την ηλικία, τον σωματότυπο, τη γενική κατάσταση της υγείας της και τις επιθυμίες της, επιλέγουμε την κατάλληλη μέθοδο. Ακόμα και σε προχωρημένη νόσο με μεταστάσεις συνιστάται η αποκατάσταση, αφού έχει θετική επίδρασή στην ψυχολογία της γυναίκας, όταν βεβαίως εκείνη το επιθυμεί και έχει ενημερωθεί κατάλληλα, και βέβαια το προσδόκιμο της επιβίωσής της δεν είναι πολύ βραχύ.

Πότε είναι ο κατάλληλος χρόνος για αποκατάσταση;

Άμεση: ταυτόχρονα με την μαστεκτομή

Απώτερη: συνήθως 6 – 12 μήνες μετά, αλλά και μήνες ή χρόνια μετά.

Υπάρχει ιδανική λύση για αποκατάσταση μαστού μετά από ακτινοβολία, περίπτωση για την οποία ο πλαστικός χειρουργός κ. Γκρίτζαλης εφαρμόζει μέθοδο μεταμόσχευσης υγιούς δέρματος και μυϊκού ιστού από το σώμα της ασθενούς. Το αποτέλεσμα είναι αισθητικά άρτιο και δεν πρέπει διόλου να ανησυχεί γι’ αυτό η ασθενής.

 

Θεραπείες