Επιδιόρθωση Ουλών

 

Αφαίρεση ουλών και ραγάδων

Οι αντιαισθητικές ουλές, ραγάδες ή ραβδώσεις αποτελούν πρόβλημα για τους άνδρες και τις γυναίκες εδώ και αιώνες. Οι ουλές και οι ραγάδες γενικά θεωρούνται αντιαισθητικές παραμορφώνουν την εμφάνιση και γενικά οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να απαλλαγούν από αυτές.

Τι προκαλεί ουλές;

Οι ουλές σχηματίζονται ως κομμάτι της διαδικασίας επούλωσης του δέρματος κάθε φορά που τα στρώματα του δέρματος τραυματίζονται. Η ουλή μπορεί να είναι το αποτέλεσμα ενός ατυχήματος, μίας χειρουργικής επέμβασης, ενός εγκαύματος ή ακόμα και μίας σοβαρής ακμής.

Συνήθεις αγωγές για τις ουλές

Οι ενέσεις με κολλαγόνο, υαλουρονικό οξύ, restyllane ενδείκνυνται τόσο για ρηχές όσο και για βαθιές ουλές. Αυτά τα «γεμίσματα» εγχέονται στην περιοχή της ουλής εξομαλύνοντας τις ραβδώσεις. Τα αποτελέσματα είναι άμεσα εμφανή. Οι ασθενείς συνήθως χρειάζονται επαναληπτικές θεραπείες κάθε έξι μήνες με δύο χρόνια.

Η μικροδερμοαπόξεση με τη χρήση ειδικών μικροκρυστάλλων επιτυγχάνει την απομάκρυνση κατεστραμμένων ή βλαβερών κυττάρων από την επιφάνεια του δέρματος. Αυτές οι απαλές αγωγές μπορούν να επιφέρουν εμφανή βελτίωση στις ουλές της ακμής. Οι θεραπείες εφαρμόζονται βαθμιαία σε εβδομαδιαίες συνεδρίες.

Η χημική απολέπιση γίνεται με τη χρήση ενός ειδικού χημικού μίγματος TCA peeling που στοχεύει στην απόξεση του ανώτερου στρώματος της επιδερμίδας. Τα διαλύματα είναι διαθέσιμα σε διάφορες δοσολογίες ανάλογα με το βαθμό της επιθυμητής απολέπισης. Η επούλωση επιτυγχάνεται σε τρεις ημέρες με τρεις εβδομάδες. Τότε το δέρμα δημιουργεί μια νέα λεία επιφάνεια.

Οι μη αφαιρετικές εφαρμογές laser fraxional δεν απαιτούν αναισθησία, καθώς δεν είναι επίπονες και ο ασθενής δεν χρειάζεται χρόνο ανάρρωσης. Για τους περισσότερους ασθενείς απαιτούνται περίπου πέντε συνεδρίες. Τα αποτελέσματα, ανάλογα πάντα με την σοβαρότητα της ουλής, μπορεί να είναι άκρως θεαματικά. Η βελτίωση είναι βαθμιαία και συνεχίζεται ακόμη και μετά το πέρας των θεραπειών.

Η ανασύσταση με laser δίνει στο γιατρό σας τον ακριβή έλεγχο καθώς με τη χρήση του, με ήπιο τρόπο «εξατμίζεται» το κατεστραμμένο δέρμα ή το δέρμα με ουλές και εμφανίζεται το λείο, φρέσκο δέρμα που βρίσκεται από κάτω. Οι ουλές απομακρύνονται με ένα γρήγορο, ακριβή και αναίμακτο τρόπο επιτυγχάνοντας εξαιρετικά αποτελέσματα. Εάν η εφαρμογή πρόκειται να γίνει σε περιορισμένη επιφάνεια, τότε μια απλή τοπική αναισθησία πριν τη χρήση του laser είναι απαραίτητη. Πλήρης ανασύσταση προσώπου απαιτεί την εφαρμογή ολικής αναισθησίας με την παρουσία ειδικού αναισθησιολόγου. Και οι δύο διαδικασίες μπορούν να πραγματοποιηθούν στο ιατρείο του θεράποντος ιατρού.

Με όλες αυτές τις θεραπευτικές μεθόδους στη διάθεσή μας, μπορούμε σίγουρα να βρούμε την εφαρμογή που θα καλύψει ακριβώς και τις δικές σας ανάγκες και προσδοκίες.

Σήμερα, ο Δρ Γκρίτζαλης εκτελεί θεραπείες με λέιζερ για την αφαίρεση ουλών. Η ενέργεια του λέιζερ διεγείρει το δέρμα κάτω από την ουλή και προκαλεί τους ινοβλαστούς του δέρματος να αρχίσει να δημιουργούνται και πάλι και επίσης τονώνει την παραγωγή του κολλαγόνου. Η διαδικασία αυτή πυκνώνει το δέρμα κάτω από την ουλή μέχρι να γίνει σαν το υπόλοιπο φυσιολογικό δέρμα.

Οι θεραπείες με λέιζερ έχουν αποτέλεσμα;

Η τεχνολογίας λέιζερ έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει ή εξαλείφει τα κόκκινα ή τα ανάγλυφα σημάδια. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι οι θεραπείες με λέιζερ διεγείρουν την παραγωγή του κολλαγόνου και βελτιώνουν ή εξαλείφουν τις ραγάδες.

Πρόσθετες μελέτες δείχνουν ότι η εμφάνιση των ραγάδων, συνεχίζει να βελτιώνεται σε μία περίοδο που κυμαίνεται από 3 – 6 μήνες μετά την θεραπεία με λέιζερ. Ακόμα και αυτές οι ραγάδες που παρουσίασαν ελάχιστη βελτίωση αμέσως μετά τη θεραπεία παρουσιάζουν μια βελτίωση κατά 50% μέσα σε 6 μήνες.

Σε ποιους ασθενείς παρουσιάζονται τα καλύτερα αποτελέσματα;

Oι ασθενείς που ανταποκρίνονται καλύτερα στη θεραπεία με λέιζερ για την αφαίρεση ουλών και ραγάδων είναι εκείνοι με:

  • ήπια μελάχρωση
  • μικρές ουλές ή ραγάδες

Σημείωση: για τους ασθενείς με ιστορικό λεύκης, δυσχρωμιών, σκούρων κηλίδων ή πολύ έντονου μαυρίσματος μπορεί να απαιτηθεί ένα αρχικό δερματικό τεστ για την αξιολόγηση της κατάστασης και των πιθανών αποτελεσμάτων πριν από τη θεραπεία.

Τι άλλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία των ουλών;

Το Scargel ™ είναι γέλη (gel) σιλικόνης που όταν εφαρμόζεται στο δέρμα σχηματίζει ένα λεπτό στρώμα σιλικόνης στην ουλή. Μπορεί να φορεθεί κάτω από το μακιγιάζ και τα καλλυντικά και επιπλέον είναι κατάλληλη και για παιδιά. Η σιλικόνη ενυδατώνει το δέρμα, μειώνει τον τριχοειδή ερεθισμό και αφήνει το δέρμα να επανέλθει σε φυσιολογική υφή και χρώμα.

Η θεραπεία με λέιζερ για τις ουλές πονάει;

Οι περισσότεροι ασθενείς δε χρειάζονται αναισθητικό. Μερικοί ασθενείς, αναφέρουν ότι αισθάνονται στο δέρμα τους ένα μικρό μυρμήγκιασμα ή αίσθηση σαν να «σπάει» ένα λαστιχάκι καθώς το λέιζερ πάλλεται.

Τι πρέπει να περιμένω μετά τη θεραπεία;

Τα αποτελέσματα από την εφαρμογή της θεραπείας μπορεί να διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή. Επιπλέον μπορεί να μην είναι άμεσα και να βελτιώνονται με το χρόνο ή και να απαιτούν επαναληπτικές συνεδρίες. Αν το δέρμα σας ανταποκριθεί στην πρώτη θεραπεία, η δεύτερη θεραπεία σας θα είναι εξίσου καλή όσο και η πρώτη, ενώ η τρίτη θεραπεία θα είναι σχεδόν εξίσου καλή. Περίπου το 70% των ασθενών που πραγματοποίησαν θεραπεία με λέιζερ για ραγάδες παρατήρησαν μια σημαντική βελτίωση. Οι πρόσφατες και οι πιο ρηχές ουλές και ραγάδες παρουσιάζουν καλύτερα αποτελέσματα, σε σχέση με τις μεγαλύτερες και τις βαθύτερες. Για να ενισχυθούν τα αποτελέσματα της θεραπείας με λέιζερ ο πλαστικός σας χειρουργός μπορεί να σας συστήσει τη χρήση κρέμας με τρετινοΐνη ή με γλυκολικό οξύ πριν και μετά από την θεραπεία.

 

Θεραπείες