Γυναικομαστία

 

Η γυναικομαστία είναι η κατάσταση κατά την οποία παρατηρείται μεγάλο μέγεθος των ανδρικών μαστών. Οφείλεται σε υπερπλασία των μαζικών αδένων, του λιπώδους ιστού ή σε συνδυασμό των δύο καταστάσεων. Όπως είναι φυσικό, η γυναικομαστία προκαλεί στενοχώρια και αμηχανία, κυρίως στους εφήβους και τους νεαρούς άνδρες. Η γυναικομαστία είναι μια σχετικά συχνή κατάσταση και μπορεί να υφίσταται σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό.

Αφού προηγηθεί ενδελεχής εξέταση του ατόμου με γυναικομαστία, η οποία περιλαμβάνει πλήρη κλινικό και εργαστηριακό έλεγχο, προχωρούμε σε χειρουργική αντιμετώπιση του προβλήματος. Αυτή συνίσταται σε αφαίρεση του πλεονάζοντος αδενολιπώδους ιστού μέσω τομής γύρω από τη θηλή (υποδόρια μαστεκτομή) ή με τη μέθοδο της λιποαναρρόφησης. Σε ορισμένες περιπτώσεις γυναικομαστίας, μπορούμε να συνδυάσουμε τις δύο τεχνικές ενώ κάποιες φορές χρειάζεται να γίνει και σμίκρυνση της θηλής.

Ποια χειρουργική μέθοδος χρησιμοποιείται συχνότερα στην αντιμετώπιση της γυναικομαστίας;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η λιποαναρρόφηση είναι αρκετή για την επαρκή αντιμετώπιση της γυναικομαστίας. Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία και μέθη και δεν απαιτείται παραμονή στην κλινική. Διαρκεί περίπου 1-1,5 ώρα και η πιθανότητα επιπλοκών είναι πολύ περιορισμένη.

Πόσο διαρκεί το χειρουργείο της υποδόριας μαστεκτομής σε γυναικομαστία; Πόσο επικίνδυνη είναι η συγκεκριμένη επέμβαση;

Η συγκεκριμένη επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία και διαρκεί 1-2 ώρες. Στο τέλος της επέμβασης τοποθετούνται παροχετεύσεις σε κάθε μαστό για την αποφυγή αιματώματος που αποτελεί τη συχνότερη επιπλοκή. Άλλες, λιγότερο συχνές επιπλοκές που μπορεί να συμβούν, είναι η ασυμμετρία των μαστών και ο αποχρωματισμός της θηλής.

Ποια είναι η μετεγχειρητική εξέλιξη; Πότε μπορώ να γυμναστώ;

Ο ασθενής βγαίνει από την κλινική φορώντας ειδικό ελαστικό ένδυμα (γιλέκο) στην περιοχή του θώρακα το οποίο και χρησιμοποιεί για 4 εβδομάδες και έχει το ρόλο νάρθηκα για να γίνει σωστή επούλωση.

Οι εκχυμώσεις και τα οιδήματα που εμφανίζονται αρχικά υποχωρούν σταδιακά και ο ήπιος πόνος αντιμετωπίζεται με παυσίπονα.

Ελαφριές εργασίες μπορούν να γίνονται ήδη από την επόμενη μέρα, ενώ για βαρύτερες εργασίες απαιτούνται λίγες επιπλέον ημέρες.

Μετά την επέμβαση ο πόνος δεν είναι ιδιαίτερα ενοχλητικός και αν υπάρχει καταπολεμάται με κατάλληλα παυσίπονα.

Oι πιθανότητες επιπλοκών είναι πολύ μικρές και περιορίζονται στη μόλυνση που καταπολεμάται με αντιβιοτικά ή τη δημιουργία αιματώματος που μπορεί εύκολα να αφαιρεθεί.

Το αποτέλεσμα είναι μόνιμο. Δεν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία εφόσον βέβαια το άτομο δεν πάσχει από άλλα σοβαρά προβλήματα.

 

Θεραπείες