Μειωτική Στήθους

Το μέγεθος του γυναικείου στήθους επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες μεταξύ των οποίων η κληρονομικότητα, οι ορμονικές μεταβολές και το σωματικό βάρος. Έτσι σε πολλές γυναίκες δημιουργούνται προβλήματα νωρίς στην εφηβική ηλικία, λόγω κληρονομικότητας, ενώ σε άλλες τα προβλήματα εμφανίζονται αργότερα, κατά τη μέση ηλικία, λόγω μεταβολών των ορμονών. Ανεξαρτήτως της αιτιολογίας όμως τα προβλήματα που δημιουργούνται από το υπερβολικά μεγάλο στήθος είναι κοινά: πόνος στην πλάτη ή τον αυχένα, ραβδώσεις στους ώμους από το στηθόδεσμο λόγω του βάρους, εξανθήματα και ερεθισμοί κάτω από τους μαστούς, δυσκολίες στο ντύσιμο και βεβαίως ψυχολογικά προβλήματα.

Σε ορισμένες πάλι γυναίκες μπορεί να υπάρχει έντονη ασυμμετρία μεταξύ των δύο μαστών, με τον ένα να είναι πολύ μεγαλύτερος του άλλου.

Xάρη στη μείωση των μαστών το στήθος μπορεί να μειωθεί από όσο μεγάλο και αν είναι σε όποιο μέγεθος επιθυμούμε. Πολλές γυναίκες ζητούν τη μείωση των μαστών τους προκειμένου να απαλλαγούν από τους πόνους στην πλάτη ή στους ώμους που το υπερβολικό βάρος των μαστών μπορεί να δημιουργεί. Τα ορθοπεδικά αυτά προβλήματα μόνο με τη μείωση των μαστών μπορούν να διορθωθούν για πάντα.

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης το χαλαρωμένο δέρμα αφαιρείται, η θηλή μεταφέρεται στην αρχική της θέση και ο μαστός αναδιαμορφώνεται στο αρχικό του κωνικό σχήμα. Τα σημεία στα οποία γίνονται οι τομές διαφέρουν ανάλογα με την τεχνική της επέμβασης. Υπάρχουν τεχνικές χάρη στις οποίες οι τομές μπορούν να είναι μικρότερες και αναλόγως μικρότερα τα μετεγχειρητικά σημάδια.

Oι ενδείξεις για μία τέτοια επέμβαση είναι:

  • Μαστοί που μετά από περίοδο εγκυμοσύνης παρέμειναν αυξημένοι σε διαστάσεις.
  • Μαστοί που είναι δυσανάλογα ογκώδεις σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα και επομένως δημιουργούν αισθητικό πρόβλημα.
  • Μαστοί που λόγω του όγκου τους προκαλούν πόνο στη σπονδυλική στήλη ή στην ωμοπλάτη.
  • Μαστοί διαφορετικού μεγέθους, όπου σε συνδυασμό με αύξηση ή ανόρθωση θέλουμε να πετύχουμε συμμετρία.
  • Ερεθισμός του δέρματος στην πτύχωση στο κάτω μέρος των μαστών λόγω εφίδρωσης και συλλογής μικροβίων στην περιοχή αυτή.
  • Περιορισμός στις ασκήσεις ή στον αθλητισμό λόγω μεγάλου μεγέθους των μαστών. O θηλασμός μπορεί να γίνει χωρίς κανένα πρόβλημα, διότι η λειτουργικότητα του μαστού δεν επηρεάζεται από την επέμβαση.

Έχει αποδειχθεί ότι η μείωση του όγκου του μαστού μειώνει αναλογικά τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Η επέμβαση αυτή μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε ηλικία μετά την ενηλικίωση.

Καλό είναι, αν και όχι απαραίτητο, το άτομο να έχει χάσει το βάρος που επιθυμεί και πριν γίνει η επέμβαση να έχει σταθεροποιηθεί σε κάποια επιθυμητά κιλά προκειμένου το αποτέλεσμα να έχει μεγαλύτερη διάρκεια.

Μία μαστογραφία πριν την επέμβαση θεωρείται απαραίτητη προκειμένου να αποκλειστεί η πιθανότητα προϋπάρχοντος κακοήθους όγκου. Επίσης, είναι απαραίτητο να μην προϋπάρχουν άλλες σοβαρές ασθένειες.

Η μείωση των μαστών δεν προϋποθέτει τη χρήση κάποιων προσθετικών υλικών. Επίσης, δεν ενέχει κανένα κίνδυνο για την υγεία φυσικά σε άτομα που δεν έχουν ήδη κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Η πιθανότητα επιπλοκών είναι αρκετά μικρή και στις περιπτώσεις που συμβούν μπορούν εύκολα να διορθωθούν. Αυτές συζητούνται κατά περίπτωση με το γιατρό. Επίσης, με το γιατρό συζητάται η επιλογή της καταλληλότερης κατά περίπτωση εγχειρητικής τεχνικής.

Η παραμονή σε κλινική μετά την επέμβαση είναι της τάξης της μία ή δύο ημερών και συνήθως ακολουθούν λίγες μέρες ξεκούρασης στο σπίτι.

Η διάρκεια του αποτελέσματος συνήθως είναι για πολλά χρόνια και εξαρτάται από την ελαστικότητα του δέρματος, τις πιθανές αυξομειώσεις βάρους ή τις ενδεχόμενες εγκυμοσύνες.

O βαθμός ικανοποίησης των ατόμων που έχουν προβεί σε μία τέτοια επέμβαση είναι μεγάλος, με την απαραίτητη προϋπόθεση να έχουν ενημερωθεί σωστά και να έχουν ρεαλιστικές προσδοκίες.

Η επέμβαση της μείωσης των μαστών έχει σαν στόχο τη μείωση του μεγέθους των μαστών, αφαιρώντας λίπος, μαζικό αδένα και δέρμα, κάνοντας το στήθος μικρότερο, ελαφρύτερο και πιο «στητό». Ταυτόχρονα μπορεί να μειώσει το μέγεθος της θηλαίας άλω και τη μεταφέρει σε ψηλότερη θέση.

 

Θεραπείες