Ανόρθωση Μηρών

 

Η ανόρθωση των μηρών είναι η λύση στο πρόβλημα της χαλάρωσης του δέρματος στην έσω επιφάνεια των μηρών. Η κατάσταση αυτή συναντάται σε άτομα με μεγάλη απώλεια βάρους αλλά και φυσιολογικά, με την πρόοδο της ηλικίας.

Η ανόρθωση των μηρών επιτυγχάνεται με την αφαίρεση του περίσσιου δέρματος από την έσω επιφάνεια των μηρών μέσω τομής που γίνεται στη βουβωνική χώρα. Η θέση της τομής σημειώνεται προεγχειρητικά και υπολογίζεται το τμήμα δέρματος που θα αφαιρεθεί.

Υπάρχουν δύο, κυρίως τεχνικές: η πρώτη χρησιμοποιεί μια μικρή, οριζόντια, τομή στη βουβωνική χώρα (mini thigh lift) και η δεύτερη που γίνεται με κάθετη τομή στην έσω επιφάνεια των μηρών (κάθετο thigh lift). Σε κάποιες περιπτώσεις, η ανόρθωση των μηρών μπορεί να συμπληρωθεί με τοπική λιποαναρρόφηση για βελτίωση του τελικού αποτελέσματος.

Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία και μέθη και διαρκεί περίπου 2 ώρες. Οι τομές τοποθετούνται στις φυσιολογικές πτυχές του δέρματος και σε σημεία που κρύβονται από το εσώρουχο. Στο τέλος της επέμβασης τοποθετούνται παροχετεύσεις για την αποφυγή συλλογής υγρών ή αίματος, οι οποίες αφαιρούνται σε 1-3 ημέρες. Ο ασθενής πρέπει να φορά ειδικό ελαστικό ένδυμα για 4 εβδομάδες.

Οι πιθανές επιπλοκές της επέμβασης είναι:

  • Πλημμελής επούλωση και διάσπαση του τραύματος (συχνότερα σε καπνιστές και διαβητικούς)
  • Δύσμορφη ή εμφανής ουλή
  • Φλεγμονή
  • Υποτροπή της χαλάρωσης
  • Υπαισθησία

Τι πρέπει να περιμένω μετά την επέμβαση;

Παραμονή στην κλινική συνήθως για ένα βράδυ. Αφαίρεση των παροχετεύσεων σε 1-3 ημέρες και εφαρμογή ειδικού κορσέ για ένα μήνα. Ο πόνος μετά την επέμβαση είναι ήπιος και ελέγχεται με παυσίπονα. Στην ανόρθωση μηρών χρησιμοποιούμε απορροφήσιμα ράμματα που δεν χρειάζονται αφαίρεση. Η άσκηση θα πρέπει να αποφεύγεται για ένα μήνα. Συνιστάται, επίσης, η χρήση ειδικής κρέμας στην περιοχή των τομών για την καλύτερη δυνατή επούλωση.

 

Θεραπείες