Κοιλιοπλαστική

 

Η κοιλιοπλαστική είναι μια επέμβαση της πλαστικής χειρουργικής, που απευθύνεται σε γυναίκες και άνδρες που έχουν ένα αισθητικό πρόβλημα στην περιοχή της κοιλιάς που θέλουν να διορθώσουν. Πρόκειται για μία επέμβαση η οποία έχει ως σκοπό να διορθώσει τη χαλάρωση του δέρματος της κοιλιάς. Βέβαια εκτός από το δέρμα αφαιρείται και το λίπος εκείνο το οποίο βρίσκεται από τον ομφαλό και κάτω. Οπότε συγχρόνως πρόκειται και για μία λιπεκτομή. Βασικός στόχος όμως της κοιλιοπλαστικής είναι η αφαίρεση του δέρματος και όχι η αφαίρεση του λίπους, η οποία είναι βασικός στόχος της λιποαναρρόφησης. Πρόκειται για μία διαδικασία που δίνει εντυπωσιακό αποτέλεσμα αφού η κοιλιά γίνεται σχεδόν επίπεδη. Η κοιλιοπλαστική (abdominoplasty) και οι παραλλαγές της είναι γνωστή και ως πλαστική κοιλιάς (tummytuck).

Μετά από μεγάλες αυξομειώσεις σωματικού βάρους (π.χ. εγκυμοσύνη) παρατηρείται συνήθως χαλάρωση των μυών και του δέρματος της κοιλιάς. Το αισθητικό αυτό πρόβλημα λύνει η κοιλιοπλαστική, κατά την οποία αφαιρείται το δέρμα που περισσεύει και γίνεται σύσφιξη του κοιλιακού τοιχώματος.

Η κοιλιοπλαστική μπορεί να συνδυασθεί με περιορισμένη λιποαναρρόφηση, πρέπει όμως να τονισθεί ότι σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί μέθοδο αδυνατίσματος. Προσφέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα και ικανοποίηση στον ασθενή. Οι ουλές από την επέμβαση βρίσκονται χαμηλά στην κοιλιακή χώρα και καλύπτονται από το εσώρουχο, σταδιακά βελτιώνονται σημαντικά χωρίς ωστόσο να εξαφανίζονται.

Ποια είναι η διαδικασία στην κοιλιοπλαστική;

Το χειρουργείο γίνεται με γενική αναισθησία και διαρκεί 3-4 ώρες. Στο τέλος της επέμβασης τοποθετούνται δύο σωληνάκια (παροχετεύσεις) που εμποδίζουν τη συλλογή υγρών κάτω από την κοιλιά και αφαιρούνται λίγες ημέρες μετά. Ο πόνος δεν είναι έντονος και αντιμετωπίζεται με κοινά παυσίπονα και αντιφλεγμονώδη.

Τι πρέπει να προσέξω μετά την επέμβαση;

Μετεγχειρητικά, εφαρμόζεται ειδική ζώνη κοιλίας για 6 εβδομάδες και η κινητοποίηση του ασθενούς γίνεται σταδιακά. Η επιστροφή στην εργασία γίνεται σε 2-4 εβδομάδες. Η έντονη σωματική άσκηση επιτρέπεται μετά από 2 μήνες.

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές της κοιλιοπλαστικής;

Λοίμωξη και κακή επούλωση, κυρίως σε καπνιστές. Σημαντική είναι η διακοπή του καπνίσματος, τουλάχιστον 2 εβδομάδες πριν και μετά το χειρουργείο. Συλλογή υγρού στην περιοχή της επέμβασης μπορεί να συμβεί κυρίως σε πρόωρη ή υπερβολική κινητοποίηση και όταν δεν εφαρμόζει σωστά η ζώνη κοιλίας. Η αισθητικότητα του δέρματος της περιοχής μπορεί να υπολείπεται σε κάποιο βαθμό μετά την επέμβαση, επανέρχεται όμως σταδιακά.

Μέθοδοι & Παραλλαγές της κοιλιοπλαστικής

Η μέθοδος της Κλασσικής Κοιλιοπλαστικής, εφαρμόζεται από τη συντριπτική πλειονότητα των πλαστικών χειρουργών και στην πλειονότητα των περιπτώσεων. μεταξύ τους. Αυτό δείχνει την επιτυχία της μεθόδου, η οποία έχει αποδείξει ότι αντέχει στο χρόνο. Είναι μια κλασική μέθοδος, που έχει δείξει τα αξιόπιστα αποτελέσματά της και συνεχίζει να χρησιμοποιείται και να βελτιώνεται με μικρές παραλλαγές. Έτσι, ανάλογα με τις ανάγκες του ατόμου, μπορούν να εφαρμοστούν η Μίνι-Κοιλιοπλαστική (mini-abdominoplasty), η Λιπο-Κοιλιοπλαστική (LipoTummy tuck), η Πλήρης Κοιλιοπλαστική με περιορισμένη Λιποαναρρόφηση.

 

Θεραπείες