Αιδοιοπλαστική

 

Γίνεται διόρθωση των μικρών ή των μεγάλων χειλών του αιδοίου και σύσφιξη του κόλπου όταν είναι απαραίτητη. Οι μικροεπεμβάσεις αυτές ανήκουν στην αισθητική γυναικολογία και γίνονται σε συνεργασία με έμπειρο χειρουργό γυναικολόγο, για ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα.

Για ποιους είναι κατάλληλη η επέμβαση αιδιοπλαστικής

Πολλές γυναίκες εμφανίζουν μια υπετροφία κυρίως των μικρών χειλέων του αιδοίου, πρόβλημα που συνήθως επιδεινώνεται μετά από τον τοκετό. Η υπερτροφία αυτή δημιουργεί όχι μόνο αισθητικά προβλήματα αλλά και λειτουργικά, διότι συχνά εμφανίζεται δυσπαρευνία, δηλαδή πόνος κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης αλλά και συχνές λοιμώξεις ή μηχανικές φλεγμονές της περιοχής.

Σε άλλες γυναίκες τα μεγάλα χείλη του αιδοίου μπορεί να είναι πολύ μικρά και σπανιότερα πολύ μεγάλα. Και σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί υπάρξει αισθητική διόρθωση. Επίσης το πρόβλημα μπορεί να εντοπίζεται σε υπερλίπωση του εφηβαίου.

Κατά τη διάρκεια του φυσιολογικού τοκετού συχνά πραγματοποιείται η περινεοτομή ώστε να διευκολυνθεί η εξαγωγή του νεογνού από τον κόλπο. Με το χρόνο, η ουλή της περινεοτομής μπορεί να προκαλέσει διαταραχή της αισθητικής εμφάνισης και παράλληλα λόγω της φυσιολογικής χαλάρωσης των ιστών να παρατηρείται αύξηση στη διάμετρο του κόλπου. Η αίσθηση αυτή της ελαστικής χαλάρωσης του κόλπου μπορεί να επηρεάζει και την ευχαρίστηση στη σεξουαλική επαφή.

Τα συμπτώματα αυτά είναι πιο έντονα

  • σε γυναίκες που έχουν γεννήσει φυσιολογικά με περινεοτομή,
  • σε γυναίκες με μεγάλες αυξομειώσεις βάρους
  • σε γυναίκες που δεν αθλούνται
  • σε γυναίκες που ήταν εκτεθειμένες μακροχρόνια σε άρση βάρους.

Τεχνικές

Όσον αφορά τα μικρά χείλη του αιδοίου, γίνεται αιδιοπλαστική, δηλαδή μια ακριβής εκτομή του δέρματος και του βλεννογόνου, ώστε να μειωθεί το συνολικό μέγεθος. Η εκτομή μπορεί να έχει σφηνοειδές σχήμα, ή ελλειπτικό, ανάλογα με το πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Μια εναλλακτική τεχνική είναι η αιδιοπλαστική με λεϊζερ (laser). Στην περίπτωση αυτή χρησιμοποιείται ένα ειδικό διοδικό λεϊζερ, με το οποίο γίνεται σύσφιξη και μείωση των μικρών χειλέων του αιδοίου ή του κόλπου, χωρίς τομές.

Τα μεγάλα χείλη του αιδοίου χρειάζονται διόρθωση συνήθως όταν είναι μικρότερα του φυσιολογικού και υπερκαλύπτονται από τα μικρά χείλη. Η αύξηση μπορεί να γίνει με λιπομεταφορά, ή χρησιμοποιώντας ειδικούς μετατοπιστικούς κρημνούς.

Το εφηβαίο μπορεί επίσης να βελτιωθεί αισθητικά με λιποαναρρόφηση, όταν εμφανίζει υπερλίπωση.

Σε περιπτώσεις ήπιας χαλάρωσης του κόλπου, προτείνεται η σύσφιξη με laser. Η ανάρρωση είναι σαφώς ταχύτερη και η επέμβαση πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία σε επίπεδο ιατρείου.

Τέλος, σε ορισμένες περιπτώσεις προτείνεται και η κολπική ανανέωση με βλαστοκύτταρα και PRP ή λίπος. Συγκεκριμένα, πραγματοποιείται αναρρόφηση από συγκεκριμένα σημεία του σώματος μικρής ποσότητας λίπους (λιποαναρρόφηση) στην οποία περιέχονται αρκετά βλαστοκύτταρα. Κατόπιν τα βλαστοκύτταρα μέσω ειδικής διαδικασίας απομονώνονται και εγχύονται στο τοίχωμα του κόλπου για ανανέωση.

Στις περιπτώσεις έντονης χαλάρωσης του κόλπου γίνεται περινεοπλαστική, δηλαδή την άμεση χειρουργική σύσφιξη και αποκατάσταση του περινέου και του κόλπου, σε συνεργασία πάντα με έμπειρο χειρουργό γυναικολόγο.

Μετά την επέμβαση

Οι επέμβασεις γίνονται συνήθως με τοπική αναισθησία σε επίπεδο ιατρείου. Ο πόνος είναι συνήθως ήπιος και αντιμετωπίζεται με παυσίπονα από το στόμα.

Η σεξουαλική επαφή διακόπτεται για 2-3 εβδομάδες μετά την επέμβαση, μέχρι να ολοκληρωθεί η επούλωση. Οι ουλές εξαφανίζονται τελείως και είναι σε τέτοιο σημείο ώστε να μην προκαλούν αισθητικές ή λειτουργικές διαταραχές.

Αποτελέσματα αιδοιοπλαστικής

Μετά την αιδοιοπλαστική βελτιώνεται σημαντικά η αισθητική εμφάνιση του αιδοίου και βελτιώνεται σε ορισμένες περιπτώσεις η σεξουαλική επαφή, καθώς υπάρχουν λιγότεροι μηχανικοί ερεθισμοί. Οι επεμβάσεις σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζουν τη λίμπιντο ή την ικανότητα οργασμού.

 

Θεραπείες