Είμαι γυναίκα 50 ετών. Προ ετών υποβλήθηκα σε δύο διαδοχικές λιποαναρροφήσεις στα πόδια, χωρίς τα επιθυμητά αποτελέσματα. Μπορώ να κάνω και τρίτη; Τα «κύματα» στο δέρμα, που έχουν δημιουργηθεί από τις επεμβάσεις αυτές, διορθώνονται; Υπάρχει κάτι νέο στις λιποαναρροφήσεις;

Ο πλαστικός χειρουργός Δρ. Δημήτρης Γκρίτζαλης απαντά ότι μπορείτε να κάνετε και τρίτη λιποαναρρόφηση, αλλά θα υπάρχουν μεγαλύτερες δυσκολίες για τον χειρουργό, καθώς θα έχει αναπτυχθεί ινώδης ιστός από τις προηγούμενες επεμβάσεις. Όσον αφορά στα «κύματα» στο δέρμα, αυτά μπορεί να βελτιωθούν κατά 60%-70% με τη μέθοδο της λιπογλυπτικής. Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται η μέθοδος της λιπογλυπτικής, υποβοηθούμενης με οπτική ίνα λέιζερ δύο συχνοτήτων.

Με αυτή τη μέθοδο ο χειρουργός δρα σε τέσσερα στάδια. Στο πρώτο εισάγει στην περιοχή ένα εμπλουτισμένο υγρό διάλυμα. Στο δεύτερο στάδιο χρησιμοποιεί την οπτική ίνα λέιζερ με τις δύο συχνότητες για να λιώσει αφενός το λίπος και να σφίξει αφετέρου το δέρμα. Στο τρίτο στάδιο χρησιμοποιεί πολύ λεπτές κάνουλες για να αναρροφήσει το λίπος που έχει λιώσει. Στο τελευταίο στάδιο ο χειρουργός χρησιμοποιεί το λέιζερ αποκλειστικά για τη σύσφιξη του δέρματος. Με τη μέθοδο αυτή, που έχει την έγκριση του FDA (Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ), υπάρχει η δυνατότητα αφαίρεσης μεγαλύτερης ποσότητας λίπους χωρίς να «κρεμάει» το δέρμα.

Το αποτέλεσμα της μείωσης του λίπους αρχίζει να φαίνεται σε έναν μήνα και ολοκληρώνεται στο τρίμηνο, ενώ η σύσφιξη του δέρματος συνεχίζεται επί ένα εξάμηνο.

Θεραπείες