Ωτοπλαστική

 

Η Ωτοπλαστική, είναι επέμβαση που στοχεύει στην αποκατάσταση οποιασδήποτε γενετήσιας η αποκτηθείσας ανωμαλίας της μορφολογίας των αυτιών. Κύριος στόχος της Ωτοπλαστικής είναι η αποκατάσταση των λεγόμενων  πεταχτών αυτιών.

Τα πεταχτά αυτιά, ή Αφεστώτα ώτα κατά την ιατρική ορολογία, αποτελούν πολύ συχνή συγγενή ανωμαλία, η οποία εκτός τα μορφολογικά ενοχλήματα, συχνά επηρεάζουν και την ψυχολογία του παιδιού. Έτσι  λοιπόν, κρίνεται απαραίτητη η εκτίμηση από Πλαστικό Χειρουργό, με σκοπό την αποκατάσταση της ανωμαλίας, μιας και επηρεάζεται η φυσιολογική ανάπτυξη του παιδιού προκαλώντας μείωση της αυτοεκτίμησης και έλλειψη αυτοπεποίθησης. Η Ωτοπλαστική αποκαθιστά τέλεια τα πεταχτά αυτιά.

Γενικά μια απλή επέμβαση, που μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι όμως προτιμητέα η ηλικία των 7-8 ετών, όταν πλέον τα αυτιά έχουν σχεδόν αναπτυχτεί πλήρως. Η Ωτοπλαστική δεν έχει καμία σχέση και δεν επηρεάζει την ακοή.

Οι ουλές της Ωτοπλαστικής είναι σχεδόν αόρατες αλλά και καλά κρυμμένες πίσω από το αυτί.

Η επέμβαση της Ωτοπλαστικής μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία ή μέθη και πολύ πιο σπάνια με γενική αναισθησία. Μέσο μια μικρής τομής στην πίσω πλευρά του αυτιού, ξαναδημιουργούμε και ανακατασκευάζουμε την δομή του, έτσι ώστε να χαρίσουμε μια νέα όμορφη όψη.

Μετά την Ωτοπλαστική, ο ασθενής επιστρέφει σπίτι του με μια περίδεση που πρέπει να κρατεί τα αυτιά στην νέα τους θέση για μια εβδομάδα περίπου. Μετά την Ωτοπλαστική τα αυτιά έχουν ένα ήπιο οίδημα και λίγες μώλωπες, όλα όμως εξαφανίζονται σε ένα μήνα περίπου.

Γενικά τα αποτελέσματα της Ωτοπλαστικής κρίνονται ικανοποιητικότατα και μόνιμα  ενώ  αποκαθιστούν την ψυχολογία του ασθενούς.

 

Θεραπείες